BROOD

BROOD

ambachtelijk gebakken zuurdesem brood

Ons ambachtelijk in een steenoven gebakken zuurdesem brood is gemaakt met onze eigen gekweekte zuurdesem-starter, langzaam tot bestaan gekomen door de wilde gist die van nature in de lucht en in het bloem voorkomt.

Omdat wij onze zuurdeegstarter dagelijks verversen smaakt ons brood niet zuur, maar wel zeer karaktervol door de lange rijping van het deeg.

Brood gebakken van biologische rogge-, spelt-, kamut en tarwebloem, op molenstenen langzaam gemalen waardoor smaak- en  voedingsstoffen behouden blijven, wat zeer ten goede komt aan de smaak en kwaliteit van het brood.

Door het ambachtelijke proces van veelvuldig vouwen van het deeg, een traditionele werkwijze die grotendeels verloren is gegaan vanwege de “time is money” filosofie, komen de suikers die van nature in het meel zitten naar de oppervlakte/korst van ons brood en “karameliseren” de korst tijdens het bakken, wat resulteert in een dunne, knapperige, zeer aromatische korst.

 

Ieder brood is met onze eigen handen gemaakt, gevormd en in onze eigen oven gebakken.  ‘s-Morgens wordt ons deeg geprepareerd en na een nacht lang rijzen,  vervolgens in onze steenoven gebakken.  Eerlijk en Puur brood.

Mensen die wellicht last van hun maag krijgen van brood, kunnen ons brood goed verdragen, omdat ons brood geen chemische toevoegingen bevat, zoals b.v. gist of smaakverbeteraars. Ons brood rijst zeer lang en wij gebruiken alleen onze natuurlijke zuurdesem om het brood te laten rijzen. Van dit lange rijsproces is bekend dat de structuur van het deeg door de lange fermentatie zodanig veranderd dat het brood uiteindelijk beter verteerbaar is en er meer voedingsstoffen door het lichaam kunnen worden opgenomen. Vandaar dat wij ons brood “eerlijk”, wellicht ook heilzaam mogen noemen. Puur brood !

PAIN DE CAMPAGNE

Ons Pain de Campagne is gemaakt naar oud Frans recept en is een brood met een heerlijk aroma en een knapperige, gecaramelliseerde korst (de suikers die van nature in het bloem zitten komen door de lange rijstijd naar de oppervlakte van het deeg/brood en caramelliseren tijdens het bakken).

Biologische tarwe, een beetje rogge, en een hoge hydratatie geven dit brood haar unieke smaak-karakter ! Het brood kan 5 tot 7 dagen bewaard kan worden.

 

BLONDE (semola/tarwebloem)

Dit is ons wit brood, 50% semola/50% tarwebloem. Het is niet echt helemaal wit, omdat het bloem niet helemaal uitgezeefd is en onze zuurdesemstarter veel volkorenmeel bevat. En daarbij komt nog dat het biologische tarwe is, op molenstenen gemalen.  Onze Semola komt uit Calabria, Zuid-Italië. Vroeger bakte men in Sicilië brood van Semola (pane Rimacinato) omdat dat dat op Sicilië in die tijd goedkoper was dan tarwebloem. Dit is het  lichtste brood dat we bakken en maar wel zeer karakteristiek en één van onze favorieten……….

ROGGE

We bakken 2 soorten roggebrood: 100% volkoren roggebrood en een rogge/tarwe brood met een samenstelling van 50% biologisch volkoren roggemeel en 50% biologisch volkoren tarwemeel

100% VOLKOREN ROGGE

100% volkoren roggemeel, zuurdeegstarter, water, zeezout…., dat is alles !

—–

ROGGE/TARWE

50% volkoren roggemeel / 50% volkoren tarwemeel

100% VOLKOREN SPELT

Ons 100% spelt brood, van volkoren spelt, gemalen op molenstenen door de Commandeursmolen, onze zuurdeegstarter, water zeezout.

100% VOLKOREN TARWE

Ons 100% volkoren tarwe zuurdesem brood. Heel lang gerezen, wat het veel diepte geeft en licht verteerbaar maakt, zuurdeegstarter, water en zout…

OLIJVEN/ROZEMARIJN

Ons olijven/rozemarijnbrood wordt gemaakt als onze andere broden, maar met de toevoeging van biologische olijven en rozemarijn. Tarwebloem, zuurdeegstarter, water, zout, olijven, rozemarijn…

Het olijven/rozemarijn brood hieronder is gebakken in Sytsjavka, Odessa oblast, door onze “First Sytsjavka Sourdough Bakery” 

KAMUT

Ons kamutbrood wordt gemaakt van 50% volkoren kamut (ook wel Khorasanmeel genoemd) en 50% tarwebloem, biologisch uiteraard en gemalen door de Commandeursmolen. KAMUT is oorspronkelijk mogelijk vele eeuwen oud. In 1949 nam een Amerikaanse piloot enkele zaden uit Egypte mee naar de Verenigde Staten, waar zijn vader deze cultiveerde. Daarna werd het op kleine schaal geteeld maar er was niet veel interesse voor. Nadat khorasantarwe in 1986 werd getoond op een beurs voor natuurproducten, steeg de belangstelling ervoor. In 1990 werd Kamut® geregistreerd als handelsmerk. Inmiddels wordt het behalve in Noord-Amerika ook verkocht in Europa en China. Meer informatie is te vinden op de website van Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Khorasan_wheat#History


 

WALNOOT

Ons biologisch tarwe zuurdesem brood van ons eigen gekweekte desem, met 75 gram hele walnoten. Dan proef je ook walnoot als je er een hap van neemt !

Tarwe met walnoot en volkoren spelt met walnoot

 

HAZELNOTEN/ROZIJNEN/AMANDELSPIJS brood

Ons hazelnoten/rozijnen/amandelspijs brood is uiteraard helemaal biologisch, gebakken met ons heerlijke zuurdeeg, rozijnen, hele hazelnoten, amandelspijs (50/50) en zeezout…

SESAMBROOD

De sesam voor ons sesambrood wordt eerst licht geroosterd en dan door het hele deeg verwerkt en bovenop het brood aangebracht. Tarwebloem, zuurdeegstarter, water, sesam, zout…